Ayın karanlık yüzü sonunda aydınlatılıyor!

 

11 saat önce eklendi
Ayın karanlık yüzü sonunda aydınlatılıyor!

Hatırlayacağınız üzere Çin, geçtiğimiz ay Changbe-4 isimli uzay aracını Ay’ın karanlık yüzünü araştırması için uzaya göndermişti. Şimdi ise söz konusu bu uzay aracı ayın karanlık yüzüne iniş yapmaya hazırlanıyor. Peki ayın karanlık yüzü neler saklıyor? İşte tüm detaylar!

Çin, sonunda Ay’ın karanlık yüzüne iniyor!

Geçtiğimiz Aralık ayında Çin’in güneyindeki Xichang Satellite Launch Center’dan fırlatılan  Changbe-4 isimli uzay aracı, sonunda Ay’a iniş yapmaya hazırlanıyor

Xinhua Haber Ajansı tarafınca aktarılan bilgiler ışığında, Changbe-4 uzay aracının ayın karanlık yüzüne doğru inişe geçtiği müjdelendi. Hatırlayacağınız üzere daha önceden de Çin, karanlık yüzeyi görüntülemek ve incelemek amacıyla birçok kez uzaya araç göndermişti. Bir türlü amacına ulaşamayan Çin, sonunda uzunca süren çalışmalarının meyvesini toplamaya hazırlanıyor.

Çin Ayın karanlık yüzüUzunca süren bu çalışmaların ardından sonunda müjdeli haber yetkililer tarafınca verildi. Yapılan açıklama ile birlikte, Changbe-4‘ün ayın karanlık yüzeyine rotasını belirlediği ve söz konusu bu bölgeye çok kısa bir süre içerisinde güvenli bir şekilde iniş gerçekleştireceği de belirtildi.

Ayın karanlık yüzü neleri gizliyor?

Bilim kurgu filmlerinde ve romanlarında ayın karanlık yüzü ile ilgili birçok fantastik hikaye anlatılıyor. Bazıları bu keşfedilmeyen yüzde uzaylıların üstler kurmuş olduğunu ve bizi oradan gözlediklerini iddia ediyor.

Mesela Arthur C. Clarke tarafından yazılan ve Stanley Kubrick tarafından filmleştirilen 2001: Uzay Macerası‘nda da ayın karanlık yüzünde insanlık tarafından sırrı çözülemeyen bir monolit bulunuyor.

Çin Ayın karanlık yüzüKısacası,insanlık göremediği ve bilgi alamadığı bu karanlık yüz hakkında çoktan efsaneler uydurmuş durumda. Çin‘in bu keşfi Mars keşif çalışmaları yanında sönük kalıyor gibi görünebilir. Ancak  Çin herkesin merak ettiği topraklara bir keşif aracıyla ayak basarak önemli bir eksiği tamamlamış olacak. 

Bilim insanları genel olarak karanlık yüzde pek de farklı bir şey bulunacağını düşünmüyorlar. Yani kurgusal dünyamızı renklendiren bir öğe daha Çin‘in keşifleri sonrası tarihin tozlu sayfalarına gömülebilir.